Bonifatius Kloosterpad

STAD DER WONDEREN ALS VERTREKPUNT VOOR PELGRIMAGE

Wonderbaarlijke verschijningen, geneeskrachtig water uit een spontaan opwellende bron, aan wonderverhalen geen gebrek. Het mag duidelijk zijn dat de stad Dokkum een reis waard is vanwege opzienbarende gebeurtenissen met een grote impact.

Lees meer...

RONDJE 4: DOKKUM-NOORD
Vanaf 38 Markt Dokkum 39 99 75 (in Niawier langs kloosterterrein en weer terug naar Fennewei, richting Hantumeruitburen) 68 - 71 - 57 - 78 (naar centrum Hantum over de Tille, eind dorp LA Tsjerkstrjitte, Hearrenwei, RA Stoepawei) naar 55 - 97 - 90 - 98 - 99 - 39 - 38.

Download route
Pleisterplekken

Koetshuis De Hoop.
In Hiaure, vlakbij Dokkum, verblijft u comfortabel naast de biologische boerderij in het voormalige Koetshuis. U ervaart de groene vergezichten en natuurwaarden, rust van het platteland en stilte van de nacht in de houtgestookte Hottub. Wandel door de velden, maak met de fiets een ommetje door de weidse omgeving of geniet van zelf geoogste biologische groenten.
De Wilgen 7, Hiaure; 06-13442679; www.hetkoetshuisdehoop.nl

Booking Dokkum.
Booking Dokkum bestaat uit acht Bed & Breakfast locaties op verschillende plekken in de binnenstad. Stuk voor stuk uniek, maar allemaal met dezelfde intenties: de gast een geweldige ervaring bezorgen en met de hoogst mogelijke service. De ontbijtmand met lekkers bezorgen we aan de deur op een tijd wanneer u dat graag wenst. Op alle locaties zijn de handdoeken, schoonmaak, koffie/thee en welkomstdrankjes inbegrepen. www.bookingdokkum.nl; 06-53241376.

Driezum, B&B Jinkepaed.
Wij heten u van harte welkom in onze gastenverblijven in Twijzelerheide, Driezum en Drogeham. Of het voor een lang weekeinde, midweek of langer verblijf is. Wij laten u graag genieten van de ontspannen sfeer en prachtige natuur en rijke cultuurhistorie in Nationaal Landschap de Friese Wouden. Voor rustzoekers en actievelingen bieden wij de perfecte accommodaties die uiteenlopen van vogelhuisje, chalet, woning in de schaduw van middeleeuwse kerk, woonwagen of Driezumer Tolhús met kano. www.jinkepaed.nl

Museum Dokkum.
Het museum in het stadscentrum is gevestigd in enkele historische panden, waaronder het zeventiende-eeuwse gebouw van de Admiraliteit van Friesland en Groningen. In een voormalig pakhuis van rond 1800 is een permanente tentoonstelling over Bonifatius (ongeveer 672-754) te zien, die een uniek beeld van het leven van Bonifatius geeft. Museum Dokkum is tevens toeristisch informatiepunt voor de regio. Diepswal 27, 0519-293134, www.museumdokkum.nl

Hotel van der Meer.
Hotel Café Restaurant van der Meer bestaat al meer dan honderd jaar. Het hotel, oorspronkelijk een herberg, ligt direct aan de Dokkumer Ee in het historische hart van Dokkum. Naast het 
3-sterren hotel heeft het restaurant een degelijk Hollandse keuken en is er een gezellig bruin café. Woudweg 1; 0519-292380; www.hotelvandermeer.nl

Refugio kerk Hiaure.
Overnachting mogelijk voor 15 tot 20 euro per nacht op veldbedden. Toilet en stromend water aanwezig, geen keukenfaciliteiten. Een ongeëvenaarde ervaring van het pelgrimeren, slapen in een kerk onder sobere condities.Hantumerwei 4; reserveren overnachting voor pelgrims: 0519-220104 of 0519-292787; info: www.santiagoaanhetwad.nl

Net als de kruisiging van Jezus begint het bezinningsverhaal met een tragische geschiedenis. Aan de oevers van het huidige Dokkumer Grootdiep vermoordden opstandige Friezen uit het aanpalende Humsterland, tegenwoordig onderdeel van de provincie Groningen, op 5 juni 754 de missionaris Bonifatius. De bejaarde aartsbisschop van de Friezen en vooraanstaand kerkleider in toenmalig Europa stierf de martelaarsdood en werd spoedig heilig verklaard. De Augustijner Koorheren stichtten al in 760 een kapittel bij het martelaarsveld en de terp van Dokkum waar Bonifatius de dood vond. In 1170 ging de gemeenschap over naar deNorbertijnen. Zij breidden het sobere klooster op de stadsterp aanzienlijk uit en bouwden een grote abdijkerk naast de ‘cleyne’ Sint Martinuskerk voor de parochianen. De opvang van pelgrims was voor de monniken een belangrijke taak. In 1290 zou het klooster vierhonderd bewoners hebben geteld. Ook lagen er enkele uithoven aan weerszijden van het DokkumerGrootdiep. Mijn pelgrimage begint aan de Diepswal langs het vroegere Grootdiep in de binnenstad, waar de zeeschepen aanmeerden en de goederenoverslag plaatsvond.

Het Admiraliteitshuis uit de glorietijd van Dokkum als grootste zeevarende hoofdplaats inNoord-Nederland herbergt een museum over de stadsgeschiedenis. Leven en werk vanBonifatius en de plaats van de stad in de kerkgeschiedenis worden in het naastgelegen gebouw belicht. Dokkum herontdekt haar rijke verleden met het vernieuwde Marktplein op de terp in de binnenstad, waar ooit het klooster met de abdijkerk en het wonder van de Bonifatiusbron zich bevonden en geeft daarmee haar status als pelgrimsoord nieuwe glans.Vanuit de stad loop ik noordoostelijk door het boerenland naar Aalsum, Wetsens en Niawier langs Romaanse kerken op terpen en over historische ringwegen. Vanuit het klooster Claercamp, westelijk van de stad, stichtten de Cisterciënzer monniken voor 1195 een vrouwenklooster op een woonheuvel dat zij Onze Lieve Vrouwe ten Dale of kortweg Sion doopten.

In de zestiende eeuw bezat Sion meer dan 2200 pondemaat land en behoorde het tot de grootgrondbezitters in Fryslân. Het merendeel van het dorpsgebied viel onder het klooster. De gebouwen zijn in de nacht van 13 april 1571 door de Watergeuzen geplunderd. Op de plek waar ooit het klooster stond, het best te zien vlak voor de bocht in de Singel, staat nueen boerderij. Van het klooster resten nog een gevelsteen en een fragment van een gebeeldhouwd kapiteel dat waarschijnlijk in de doorgang van het gebouw is toegepast.

De Stoepa, een boeddhistisch tempelcomplex met duizend Boeddhabeeldjes, dat in 1985 is opgericht door de Nederlandse Tibetaanse Boeddhistische gemeenschap. De stoepa ligtverscholen in een meditatief landschap met veel lucht en oneindig groen. Gebedsmolens en windgongen rinkelen in de aanwakkerende bries. Over Hiaure, een dorp met een oude geschiedenis in het getijdenland, gaat het terug door weilanden over verrukkelijke boerenpaden naar de stad der wonderen.